Dostupni linkovi

Cijena barela na londonskom tržištu blizu 106 dolara


Cijene nafte ojačale su danas na međunarodnim tržištima, podržane obećanjem zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) da će preduzeti sve za spas eurozone i nadama učesnika na tržištu u nove monetarne podsticaje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena barela sirove nafte u Londonu za isporuke u septembru porasla je 30 centi na 105,56 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu pet centi i iznosila 89,44 dolara, prenosi SEEbiz.

Predsjednik ECB Mario Dragi saopštio je u četvrtak da će ECB učiniti sve što bude potrebno kako bi zaštitio eurozonu od kolapsa. Analitičari navode da ta izjava možda signalizuje nastavak ECB-ove šeme kupovanja obveznica.

Slabi američki ekonomski rast, mnoge ekonomiste navodi na zaključak da bi američka centralna banka Federalne rezerve (FED) naredne sedmice mogao pokrenuti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Takav potez vjerovatno će uticati na pad kursa dolara, zbog čega obično raste cijena imovine denominovane u američkoj valuti.

Finansijska tržišta očekuju danas objavu podatka o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a za drugo tromjesečje. Ekonomisti procjenjuju da je BDP porastao 1,5 odsto na godišnjem niovu. To bi bio najslabiji tempo njegovog rasta od drugog tromjesečja prošle godine i vjerovatno će još više ojačati pozive za kvantitativnim ublažavanjem monetarne politike radi podsticanja rasta najveće svjetske ekonomije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 101,47 dolara, što znači da je bila 1,26 dolaraviša nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG