Dostupni linkovi

Incko:RS je entitet u suverenoj državi BIH


Visoki predstavnik Valentin Inzko reagovao je danas povodom intervjua predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je objavljen juče u EuroBlicu, podsjećajući da je Republika Srpska entitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

U svojstvu konačnog autoriteta u pogledu tumačenja Dejtonskog sporazuma, sukladno Aneksu 10., želim nedvosmisleno pojasniti nekoliko stvari. Postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine, a to je upravo Bosna i Hercegovina, naglašava Inzko u izjavi datoj tim povodom.

Ustav, takođe, apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav "suverenitet" entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti, pojašnjava Inzko, istaknuvši da Dejtonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu po kojoj bi RS mogla da bude država u budućnosti.

Inzko, nadalje, precizira da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica niti je unija država. Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena država čija je sadašnja unutrašnja struktura utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Po riječima visokog predstavnika, državne zajednice su postojale u svijetu, ali one su strukturirane veoma različito od Bosne i Hercegovine.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, ustavni karakter, naprimjer, sada nepostojeće Državne zajednice Srbije i Crne Gore, veoma jasno je definirao jedinice u toj zajednici kao "države", navodi Inzko.

Uz napomenu da nigdje u međunarodnom ili domaćem pravu entiteti u Bosni i Hercegovini nisu definirani kao "države", Inzko konstatira da su suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni dužnosnici pravno neosnovane, činjenično netačne i destabilizirajuće.

Takve problematične izjave stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih zvaničnika Republike Srpske da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a time i Mirovni sporazum, upozorava visoki predstavnik.

Političari treba da se koncentriraju na ova važna pitanja i da rade u korist građana, umjesto da podižu tenzije osporavanjem ustavnog poretka u zemlji, naglašava Inzko, navodeći da je on konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u skladu s Aneksom 10., saopšteno je iz OHR-a.
XS
SM
MD
LG