Dostupni linkovi

Fernandes de la Penja direktor EU za Evropu i Zapadni Balkan


Luis Felipe Fernandes de la Penja je naimenovan za novog direktora za Evropu, uključujući Zapadni Balkan, i Srednju Aziju u okviru Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS),nezvanične diplomatije Evropske unije, saopšteno je danas u Briselu.

Fernandes, trenutno ambasador španije u Rusiji, na položaju je direktora za Evropu i Srednju Aziju u EEAS nasledio Miroslava Lajčaka koji je pre izvesnog vremena otišao na dužnost novog šefa slovačke diplomatije.

Visokog španskog diplomatu je na ovu funkciju u EEAS naimenovala visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je u saopštenju stavila do znanja da će Fernandesova "značajna stručnost i iskustvo u radu s evropskim i srednjeazijskim zemljama za nas biti velika vrednost, budući da se godinama suočavamo sa mnogim izazovima istovremeno".

Fernandes de la Penja je kao ambasador Španije u Moskvi diplomatsku aktivnost održavao i sa Jermenijom, Bjelorusijom, Turkmenistanom i Uzbekistanom.

Španski diplomata je prethodno bio generalni direktor za Severnu Ameriku, Aziju i oblast Tihog okeana u španskom ministarstvu inostranih poslova, a ranije je bio i ambasador u Turskoj i Azerbejdžanu.
XS
SM
MD
LG