Dostupni linkovi

U Bagladešu pola miliona muslimana izbjeglih iz Mijanmara


I dalje traje iseljavanje Rohingya muslimana iz regije Arakana u Mijanmaru. Prognanici uglavnom bježe u Bangladeš.Nadležni u Vladi u Bangladešu kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da su izbjeglice iz ugroženih područja u Mijanmaru uglavnom smještene u pograničnim selima i gradovima Bangladeša.

Isti izvor izjavio je kako nema tačan podatak o konačnom broju pristiglih izbjeglica, jer muslimani sve teže dolaze do sigurne teritorije u Bangladešu, jer prilikom bjekstva izloženi su pucnjima iz različitih vrsta naoružanja tako da jedva uspijevaju izvući živu glavu.

„Izbjeglicama pokušavamo pomoći koliko god je to u našoj moći“, izjavio je nadležni u Vladi.

Međutim, Rohingya muslimani i mjesno stanovništvo Bangladeša tvrde suprotno. Prema njihovim izjavama, Vlada u Bangladešu ih, umjesto prihvatanja, ukrcava u čamce i vraća u zemlju iz koje su pobjegli.

Dok se mnoge međunarodne i svjetske organizacije trude da upoznaju svijet o dešavanjima i nasilju u Mijanmaru, mediji u Bangladešu su potpuno nezainteresovani za stradanje muslimana u toj zemlji. Nacionalne novine jedva da ostave prostora za članak o nasilju u Mijanmaru. U vijestima na televiziji uopšte se ne spominje nasilje o kojemu pišu i govore mnogi svjetski mediji.

Bangladeš je, poput Mijanmara, siromašna zemlja sa mnogo nezaposlenih, koji pokušavaju preživjeti od sopstvenog rada u poljima, pa stoga ne žele da prihvataju gladne izbjeglice.

Vlada Bangladeša takođe ne želi pružiti pomoć izbjeglicama koje strahuju od deportacija iako izbjeglice neprekidno pistižu.
XS
SM
MD
LG