Dostupni linkovi

OSCE: Procesuirati odgovorne za napad na Šteficu Galić


Američki ambasador pri OSCE-u Ian Kelly poslao je pismo Vijeću OSCE-a u Beču, u kojem oštro osuđuje napad radikalnih nacionalista u Ljubuškom na Šteficu Galić i novinare portala tačno.net.

Nakon što je 18. jula brutalno napadnuta u Ljubuškom, Štefica Galić, supruga Neđe Galića, jučer je razgovarala sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH povodom sve učestalijih napda i prijetnji smrću, koje dolaze od pojednica nezadovoljnih istinom prikazanom u dokumentarnom filmu "Neđo od Ljubuškog", a koji govori o hrabrosti jednog čovjeka i spašavanju stotina ljudi tokom ratnih godina u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Iak Kelly, američki ambasador pri OSCE-u, poslao je pismo Vijeću OSCE-a u kojem poziva sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje problema i procesurianje svih odgovornih za slučajeve prijetnji i napada.

Kelly kaže kako su napadu na Šteficu Galić prethodile mnogobrojne prijetnje upućene njoj i njenoj porodici.

"Pretpostavlja se da su to činili radikalni nacionalisti. Sjedinjene Države se pridružuju predstavnici OSCE-a za slobodu medija Dunji Mijatović u osudi napada na ovu novinarku i aktivisticu za ljudska prava", navodi se u pismu.

OSCE poziva vlasti u Bosni Hercegovini da temeljito ispitaju ovaj slučaj, sudski procesuiraju odgovorne i osiguraju svu neophodnu zaštitu za sve koji imaju veze sa ovim dokumentarnim filmom.
XS
SM
MD
LG