Dostupni linkovi

SAD strahuju da je moguć masakr u Alepu


Zvaničnici vlade SAD izrazili su zabrinutost da se sigurnosne snage predsjednika Bašara al-Asada spremaju da izvrše masakr nad stanovništvom u najnaseljenijem gradu Sirije - Alepu, prenosi BBC.

Ona je dodala da je u toku "ozbiljna eskalacija" sukoba pobunjenika i sigurnosnih snaga. Pojedini izvori navode da su sirijski pobunjenici u Alepu počeli da pripremaju zalihe municije i medicinskih sredstava.

"Zabrinuti smo za narod u Alepu. Treba napomenuti da je aktuelna situacija u Siriji samo očajnički pokušaj režima da uspostavi kontrolu", izjavila je Nulandova.

Ona je još jednom naglasila da SAD neće vojno intervenisati u ovom sukobu, ali će pružiti svaku drugu vrstu pomoći pobunjenicima koji već 16 mjeseci pokušavaju da sruše režim predsjednika Asada.

"Ne vjerujemo da bi 'dolivanje vatre' na bilo koji način pomoglo u spašavanju života", izjavila je Nulandova i dodala da nije bilo "nikakvih poziva za stranu vojnu intervenciju u Siriji".

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izjavio je da svijet mora naučiti lekciju iz bosanskog konflikta devedesetih godina 20. vijeka, da se ne bi ponavljale slične situacije.
XS
SM
MD
LG