Dostupni linkovi

Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić


Evropska unija osudila je napad na Šteficu Galić, glavnu urednicu web-portala tačno.net, koji se desio 18. jula u Ljubuškom te izražava očekivanje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini pomno istraže ovaj incident i izvršioce privedu pravdi.

Iz Evropske unije naglasili su važnost osiguravanja uvjeta novinarima u BiH da slobodno i sigurno ispunjavaju svoje zadatke, dijeleći mišljenje predstavnika OSCE-a za slobodu medija, koje je dato u saopštenju 20. jula, Evropska unija izrazila je duboku zabrinutost zbog ovog incidenta.

Istaknuli su i da, uz medijske slobode, tolerancija i poštovanje između zajednica čine osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU, a sloboda medija se posmatra kao jedan od političkih kriterija u godišnjem Izvještaju o napretku, koji priprema Evropska komisija.

Na kraju izjave Evropske unije date na Stalnom vijeću OSCE-a održanom juče navedeno je da EU daje podršku radu predstavnicima za slobodu medija te je potcrtano da je sloboda medija, uključujući sigurnost novinara, vrhovni prioritet za Evropsku uniju i Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Zemlje pristupnice ove izjave su i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Island i Srbija, zemlja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Albanija i zemlja EFTA-e Norveška, članica Evropskog ekonomskog područja, a Republika Moldavija i Jermenija se svrstavaju uz ovu izjavu.
XS
SM
MD
LG