Dostupni linkovi

Ladsus: Ananov plan nema alternativu


Šef Odjeljenja UN za mirovne operacije Erve Ladsus izjavio je da "nema plana B" za Siriju i pozvao sve strane da primjenjuju plan koji je radi zaustavljanja krvoprolića u toj zemlji sačinio specijalni izaslanik Svjetske organizacije i Arapske lige Kofi Anan.

Govoreći novinarima dok se širom Sirije rasplamsavaju borbe između vladinih snaga i pobunjenika, Ladsus je sinoć istakao da "sve treba da bude učinjeno da se smanji i okonča nasilje i to uključuje, naravno, upotrebu teškog naoružanja od zvaničnih snaga", preneo je AFP.

Šef mirovnjaka UN je, takođe, rekao da svjetska organizacija treba da ostane angažovana u Siriji, iako je Savjet bezbjednosti UN usvojio 20. jula produženje mandata posmatračke misije na "poslednjih" 30 dana.

"Suprotno onome što neki od vas misle ili pišu, UN se ni na koji način ne pakuju i ne idu kući", naglasio je Ladsus, obećavajući svu pomoć pronalaženju rješenja, prenosi Tanjug.

Čelnik odjeljenja za mirovne operacije UN je u srijedu rekao da je polovina od 300 pripadnika posmtračke misije napustilo privremeno Siriju.

Bivši generalni sekretar UN je u martu sačinio plan u šest tačaka, koji podrazumijeva politički proces, prekid vatre, humanitarnu pomoć, oslobađanje proizvoljno uhapšenih, slobodu kretanja za novinare i dozvoljavanje mirnih demonstracija, podsjeća francuska novinska agencija.

Prema navodima sirijske antirežimske organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, više od 19 hiljada osoba je ubijeno od izbijanja konflikta, u martu prošle godine.

"Međusobno ubijanje Sirijaca je nešto što ne smije da se nastavi", poručio je Ladsus.
XS
SM
MD
LG