Dostupni linkovi

Mostarski Aluminij smanjuje proizvodne kapacitete


Uprava mostarskog Aluminija odlučila je u četvrtak da ugasi 32 elektrolitske ćelije u pogonima Elektrolize i tako počne sprovođenje mjera kojima je cilj smanjenje gubitaka zbog visokih troškova električne energije i niske cijene metala na londonskoj berzi.

Nakon sjednice Nadzornog savjeta, na kojoj su učestvovali i predstavnici uprave Aluminija, objavljeno je da odmah počinje postupak gašenja osmine od 256 elektrolitskih ćelija, ne isključujući mogućnost preduzimanja još drastičnijih mjera ušteda, prenosi Poslovni dnevnikč.

“Primjena mjera kreće odmah, a gašenje 12,5 odsto proizvodnih kapaciteta smatramo tek početkom opsežnijega procesa. Već na sljedećoj sjednici Nadzornog savjeta biće sagledani učinci primjene. Dalje će mjere i postupci zavisiće od toga da li će u međuvremenu doći do izmjena u cijenama struje i metala\", saopšteno je iz kompanije.

Odluku o gašenju dijela pogona Aluminij je ranije najavio, ali nije naišao na reakcije vlasti. Mostarski Aluminij, u kojem hrvatska Vlada ima udio od 12 odsto, završio je prvo tromjesečje s gubitkom od oko deset milijuna EUR.
XS
SM
MD
LG