Dostupni linkovi

Novo zaduženje Italije po višim kamatama


Italija je prodala 2,5 milijarde EUR obveznica bez kupona s rokom vraćanja u maju 2014. godine, ali je bila prisiljena da plati višu cijenu nego na prethodnoj aukciji, od 4,86 odsto, najviše u posljednjih osam mjeseci.

Radi se o najvećem prinosu koji je Italija bila primorana da plati kod zaduživanja na rok od dvije godine, nakon rekordnih 7,81 odsto, koliko je morala da izdvoji u punom jeku krize u novembru prošle godine.

Na aukciji dvogodišnjih obveznica prošlog mjeseca kamata je bila niža i iznosila je 4,71 odsto, prenosi Poslovni dnevnik.

Rast troškova zaduživanja Italije u stopu prati sve skuplje zaduživanje Španije, s obzirom na to da rastu strahovanja ulagača u vezi te dvije najranjivije privrede eurozone.

Interes međunarodnih ulagača za obveznicama te dvije prezadužene zemalje koče brige u vezi Španije i mogući negativni učinci po Italiju ako Madrid izgubi pristup finansijskim tržištima, zbog čega su manje skloni rizičnim ulaganjima.

Italijansko Ministarstvo finansija sjutra će održati aukciju 8,5 milijardi EUR vrijednih šestomjesečnih trezorskih zapisa, a početkom naredne sedmice ponudiće na prodaju obveznice s rokom vraćanja za pet i deset godina.
XS
SM
MD
LG