Dostupni linkovi

Lavrov: UN i dalje odgovorne za Kosovo


Odlazeći ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakli su u Moskvi da je "potvrđena bliskost dvije zemlje".

Jeremić i Lavrov su se složili da međunarodna pitanja i krize, uključujući i pitanje Kosova, mogu rješavati samo na bazi međunarodnog prava i da nasilni koraci i rješenja nisu prihvatljivi.

Jeremić, predsjedavajući Generalnom skupštinom UN, podsjetio je da se Srbija oštro suprotstavila pokušaju secesije i jednostrane promjene svojih granica i da je u tome uvjek imala principijelnu podršku Rusije.

Ističući da "nerešavanje pitanja Kosova predstavlja najveći bezbjednosni izazov za Zapadni Balkan", Jeremić je rekao da je Rezolucija SB UN 1244 jedini osnov za postizanje rešenja.

Sa time se složio i Lavrov i dodao da u tom procesu ulogu imaju i Ujedinjene nacije.

"Povelja UN i Rezolucija 1244 predstavljaju jedistveni medjunarodno-pravni osnov za rešavanje tog pitanja. Nema drugog puta osim dijaloga Beograda i Prištine. UN na Kosovu imaju svoj mandat i moraju ga ispuniti", rekao je on.

On je podsetio da je generalni sekretar UN Ban Ki-mun, tokom nedavne posete Srbiji, odgovarajući na pitanja, rekao, "ako su ga dobro citirali", da UN nemaju nikakvu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

"Ja bih pošao ipak od toga da sa UN niko nije skinuo odgovornost za situaciju po pitanju Kosova i računam da naše kolege iz Njujorka ispravno shvataju mandat koji su dobili na osnovu odluke Saveta bezbjednosti", istakao je Lavrov.

Jeremić je rekao da je "teritorijalni suverenitet Srbije nad Kosovom garantovan je Rezolucijom 1244 i dok u SB UN ne bude pronađeno neko drugo rješenje on ne vidi da postoji prostor za neke promjene".

Odlazeći ministar je izrazio uvjerenje da će i buduća vlada Srbije nastaviti da se aktivno anagažuje kako bi spriječila nova priznanja nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG