Dostupni linkovi

Kuba obilježila 59 godina od revolucije


Kuba u četvrtak obilježava 59. godišnjicu neuspjelog napada na kasarnu Moncada koju ova otočka zemlja smatra početkom revolucije Fidela Castra.

Centralna proslava počela je sa izlaskom sunca na trgu u istočnoj pokrajini Guantanamo, domu istoimene američke mornaričke baze, javlja AP.

Američka prisutnost u Guantanamu je bolna tačka za Kubu, koja zahtijeva da se baza zatvori i optužuje SAD za učenje osumnjičenih za terorizam.

"Nastavit ćemo se boriti protiv tako sramnog čina. Nikada nećemo prestati pokušavati vratiti taj dio teritorije", rekao je prvi potpredsjednik Jose Ramon Machado Ventura.

U prošlosti je slavlje 26. jula korišteno za objavljivanje važnih saopštenja, ali manje se praktikuje otkako je Raul Castro postao predsjednik.

Muzičari su pjevali "Guantanamera", a djevojčica je pročitala govor kojim se odaje počast revoluciji i otporu imperijalizma Jenkija.

"Bit ćemo kao 'Che'", kazala je ona, ponavljajući mantru koju učenici uče u školama. Argentinac Ernesto "Che" Guevara se smatra uzorom ponašanja na Kubi.
XS
SM
MD
LG