Dostupni linkovi

Obama se zalaže za "razumnu" kontrolu oružja


Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je na “zdrav razum” u kontroli prodaje oružja, nakon ubistva 12 ljudi u bioskopu u Koloradu.On je poručio da demokrate i republikanci moraju postići konsenzus povodom ovog pitanja i zajednički raditi u borbi protiv nasilja u SAD.

Obama je, u najdirektnijim komentarima o naoružanju od dolaska na vlast, rekao da je “modernim puškama mjesto u rukama vojnika, a ne u rukama kriminalaca” i da je nedopustivo da mentalno poremećene osobe imaju pristup vatrenom oružju.

“Kao i većina Amerikanaca, verujem da Drugi amandman garantuje pojedincu pravo da poseduje oružje. Svi prepoznajemo tradiciju posjedovanja oružja koja se prenosi sa generacije na generaciju, lov i pucanje iz vatrenog oružja su dio našeg nacionalnog nasljeđa”, rekao je Obama u Nju Orleansu, gdje je stigao nakon posjete gradiću Aurori u Koloradu, u kom je Džejms Holms ubio 12 osoba.

Američki predsjednik je istakao da se svakoga dana širom SAD dešavaju tragedije nalik onoj na premijer filma "Uspon mračnog viteza", samo sa manje žrtava.

On je dodao da se mora postići konsenzus o kontroli naoružanja i nagovijestio da je vrijeme za uvođenje strožije regulative u SAD, iako nije želio da govori o detaljima.

Američki predsednik je pozvao demokrate i republikance u zajedničku borbu protiv nasilja “na svim nivoima” i dodao da vlast ne može da popravi sve ono što utiče na ubice.

“Potrebne su nam mjere koje nisu kontroverzne, već mjere koje su u skladu sa zdravim razumom. Takođe, potrebno je da razumemo da kada dijete otvori vatru na drugu djecu, on ima prazninu u duši koju nijedna vlada ne može da ispuni”, rekao je Obama.
XS
SM
MD
LG