Dostupni linkovi

Vijeće Evrope:Napad na Šteficu Galić je napad na slobodu


Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey posjetila je danas, zajedno s direktoricom NVO Gariwo Svetlanom Broz, Šteficu Galić.

Povod posjete je fizički napad na Šteficu Galić koji se dogodio u Ljubuškom, a nakon javnog prikazivanja filma NVO Gariwo "Neđo od Ljubuškog" koji govori o hrabrosti Štefice Galić i njenog muža, kojem je posthumno dodijeljena nagrada za civilnu hrabrost "Duško Kondor".

Tokom posjete, Hennessey je zahvalila Galić zbog toga što nastavlja iskazivati posebnu vrstu hrabrosti, koja dolazi iz dubokog osjećaja za humanost i pravdu.

"Posvećenost Štefice Galić obilježavanju sjećanja na djela njenog pokojnog muža, koji je spasio mnoge živote, ali i čast čovječanstva, te ideali o ljudskom dostojanstvu, jednakosti i miru daju nam svima inspiraciju i obnavljaju vjeru", rekla je Hennessey.

Podsjetila je da je rad NVO Gariwo na očuvanju sjećanja na hrabre i pravedne ljude koji nijesu upali u zamku etničkih podjela više nego vrijedan hvale.

Vijeće Evrope, a posebno povjerenik za ljudska prava, podržavaju branioce ljudskih prava. "Lično, ne mogu šutjeti dok se sloboda govora ove osobe brutalno potiskuje, jer napad na Galić nije samo napad na građanku Ljubuškog nego također i na slobodu govora, misli i izražavanja svih nas" - istakla je Hennessey, saopćeno je iz Vijeća Evrope.
XS
SM
MD
LG