Dostupni linkovi

Iran:Izrael sam napao svoje građane


Iran je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN optužio Izrael da je sam napao sopstvene građane u Bugarskoj.

Teheran je odbacio kao "neosnovane" tvrdnje Tel Aviva da je bombaški napad na izraelske turiste u Burgasu podržao Teheran.

Zamjenik ambasadora Izraela pri UN Haim Vaksman je za tvrdnju iranskog ambasadora Mohameda Kazaija rekao da je "zaprepašćujuća, ali ne čudi" pošto dolazi od iste vlade koja terorističke napade od 11. septembra 2001. povezuje sa teorijom o domaćoj zaveri u SAD i koja negira Holokaust.

Izrael optužuje Iran da razvija atomsko oružje i više puta je ukazao da je spreman da napadne tamošnja nuklearna postrojenja. Iran tvrdi da postrojenja imaju čisto mirnodopsku svrhu.

Tokom rasprave u Savetu bezbednosti UN o Bliskom istoku, Vaksman je optužio Iran i borbenu palestinsku organizaciju Hezbolah da su izveli samoubilački napad na autobus izraelskih turista u Burgasu u kojem su poginuli petoro turista i vozač Bugarin.

Vaksman je optužio Iran i Hezbolah i za napade poslednjih meseci na Izraelce u Indiji, Azerbejdžanu, Tajlandu, Keniji, Turskoj i na Kipru.

Uzvraćajući, ambasador Irana Kazai je rekao da se Teheran "nikada nije upuštao, niti će se ikada upuštati u tako besprizorne vrste nasrtaja na živote nedužnih ljudi".

"Takav teroristički akt (kao u Bugarskoj) mogao je isplanirati i izvršiti samo isti onaj režim čija je kratka istorija puna državnih terorističkih akata i likvidacija sa ciljem uplitanja drugih, a zarad sticanja političkih dobitaka", rekao je Kazai, aludirajući na Izrael.

"Iran je žrtva takvih operacija i likvidacije iranskih nuklearnih naučnika su svjež primer", rekao je Kazai.

Vaksman je u posle sastanka saospštio da se "iranski otisci mogu naći svuda na užasavajućem napadu u Bugarskoj - i na desetinama drugih terorističkih zavjera prethodnih mjeseci, razasutih po pet kontinenata i u najmanje 24 zemlje".

"Došlo je vreme da svet stavi tačku na ovu kampanju terora - jednom za svagda", rekao je Vaksman.

Teheran tvrdi da je izrealska tajna služba Mosad likvidirala bar pet iranskih nuklearnih stručnjaka od 2010. godine i ubacila moćne "viruse" u kompjuterske sisteme Irana.
XS
SM
MD
LG