Dostupni linkovi

Eurozona suočena sa ekonomskom krizom


Eurozona je suočena s ekonomskom katastrofom, u slučaju da finansijski jače države i centralna banka ne preuzmu veći dio dužničkog tereta tog bloka, upozorili su vodeći ekonomisti u svijetu, uključujući i dva savjetnika njemačke Vlade.

"Vjerujemo da Evropa mjesečari prema katastrofi nesagledivih razmjera. Osjećaj da je ovo beskonačna kriza, da se domino kockice ruše jedna za drugom, mora biti preokrenut", navodi se u izvještaju Instituta za nova ekonomska razmišljanja (INET).

Ekonomisti smatraju da političari moraju riješiti dva odvojena problema – naslijeđene troškove eurozone i strukturu samog bloka, prenosi SEEbiz.

Oni između ostalog preporučuju da se dio duga regije proglasi uzajamnim, čemu se Njemačka opire, kao i da se stvori nadnacionalni finansijski regulator, koji bi imao ovlašćenja nad nacionalnim regulatornim tijelima.

Ekonomisti pozivaju i Evropsku centralnu banku (ECB) da postane zajmodavac u krajnjoj nuždi državama koje ispunjavaju budžetske ciljeve, ili da tu ulogu dodijeli stalnom kriznom fondu regije, Evropskom stabilizacionom mehanizmu (ESM), i odobri mu bankarsku licencu.

ECB se do sada snažno protivila tim opcijama, iako su u srijedu njeni predstavnici saopštili da ima argumenata za davanje bankarske licence ESM-u kako bi mu se povećali kapaciteti.

Ekonomiste ponovno zabrinjava i Grčka, jer je sve jasnije da neće uspjeti da ostvari ciljeve dogovorene kada su joj odobrena dva paketa međunarodne pomoći, što bi je moglo navesti na napuštanje eurozone.

Ako Grčka bankrotira i napusti eurozonu, Njemačka može očekivati gubitak i do 82 milijarde eura, a ako insolventna Grčka i dalje ostane unutar tog bloka, Njemačku će to koštati 89 milijardi eura, procijenio je nedavno njemački Ifo ekonomski institut.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG