Dostupni linkovi

Saslušanja zbog privatizacije Crnogorskog telekoma


Članovi Anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma, obaviće danas kontrolno saslušanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije, Božidara Vuksanovića.

Saslušanje će početi u 17 sati u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti u Skupštini i biće zatvoreno za javnost.

Članovi Anketnog odbora sinoć su završili četvorosatno saslušanje vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, Predraga Mitrovića, nakon čega su pred novinarima iznijeli različita viđenja onoga što se čulo na sjednici.

Dok su članovi opozicije u Anketnom odboru smatrali da je sjednica, koja je bila zatvorena za javnost, pokazala da postoji opravdanost podizanja krivičnih prijava protiv određenih osoba, iz pozicije su tvrdili da je čitava afera iskonstruisana.

Članovi Anketnog odbora moraju do 1. oktobra saslušati sve osobe za koje smatraju da imaju informacije o privatizaciji Telekoma, nakon čega će sačiniti izvještaj i uputiti ga Skupštini.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona USD u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u nagodbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Suđenje bivšim direktorima Mađar Telekoma, Tamašu Marvaiju, Eleka Štrauba i Andrašu Balogi, pred sudom u Njujorku, po tužbi američke Komisija za hartije od vrijednosti (SEC), biće održano 8. avgusta.
XS
SM
MD
LG