Dostupni linkovi

Rusija upozorava Siriju da ne preti hemijskim oružjem


Rusija je u sredu saopštila da je sirijskoj vladi jasno stavila do znanja da je nedopustivo da preti upotrebom hemijskog naoružanja.

Damask je upozorio na takvu mogućnost u slučaju vojne intervencije protiv režima predsednika Bašara al Asada, podseća Tanjug.

Agencija Rojters je javila da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov u razgovoru sa sirijskim ambasadorom u Moskvi "izrazito jasno istakao stav Rusije o nedopustivosti bilo kakve pretnje upotrebom hemijskog oružja".

Kako je saopštilo rusko ministarstvo inostranih poslova, Bogdanov je pozvao sirijski režim da se povinuje međunarodnom protokolu iz 1925. godine o zabrani upotrebe otrovnih gasova u oružanim sukobima.

Rusko ministarstvo podseća da je Sirija ovaj protokol potpisala 1925. godine.

Drugi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov izjavio je ranije u sredu agenciji Itar tass da je Moskva dobila čvrsta uveravanja Damaska da je sirijsko hemijsko oružje potpuno obezbeđeno.

Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Džihad Makdisi priznao je u ponedeljak da Sirija ima hemijsko oružje, a zapadne zemlje i Izrael su izrazile zabrinutost da bi hemijsko oružje moglo da padne u ruke militantnih grupa.
XS
SM
MD
LG