Dostupni linkovi

UN produžile civilnu misiju u Iraku za godinu dana


Savet bezbednosti UN pozvao je u sredu na političke razgovore i nacionalno pomirenje u Iraku, u rezoluciji kojom je produžena civilna misija svetske organizacije u toj zemlji na još godinu dana.

Savet bezbednosti je jednoglasno odobrio rezoluciju, samo dan nakon talasa napada u kojima je širom Iraka ubijeno 115 ljudi, a stotine su ranjene.

U rezoluciji su pozdravljena poboljšanja u iračkoj bezbednosnoj situaciji, ali je naglašeno da i dalje postoje izazovi za bezbednost, kao i da "poboljšanja moraju da budu potpomognuta smislenim političkim dijalogom i nacionalnim jedinstvom".

Naglašena je "potreba da sve zajednice u Iraku učestvuju u političkom procesu". Savet bezbednosti je naglasio i nužnost da se sve zajednice u Iraku uzdrže od izjava koje bi mogle da podgreju tenzije.

Najmoćnije telo UN, takođe je pozvalo na postizanje rešenja kada se radi o distribuciji ogromnog iračkog naftnog bogatstva, kao i na rešenje sporova o unutrašnjim granicama zemlje.

Savet bezbednosti je podsetio na značaj misije UN u pomoći Iračanima u jačanju demokratskih institucija, napretku u političkim razgovorima i nacionalnom pomirenju, dijalogu sa zemljama regiona, rešavanju unutrašnjih graničnih sporova, podršci mladima i ugroženim grupama i promovisanju pravosudnih reformi.
XS
SM
MD
LG