Dostupni linkovi

Dodik: Problemi u BiH rezultat ranog priznanja zemlje u UN-u


Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik kazao je u sredu novinarima u Sarajevu, uoči susreta sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki Munom, da su današnji problemi u BiH institucionalnog i ustavnog karaktera, koji su rezultat ranog priznanja BiH od strane Ujedinjenih nacija.

Dodik je istakao da će sa generalnim sekretarom UN-a kroz razgovor pokušati da objasni kakva je situacija u BiH i kako je moguće stabilizovati ukupne prilike u BiH.

"Očigledno je da je BiH u premanentnoj krizi. Njene institucije ne funkcionišu bez obzira na privid koji se pokušava napraviti, a prisutni su i sistemski i suštinski problemi koje je potrebno rešavati dijalogom", kazao je Dodik.

Pojasnio je da je uloga UN-a za stabilizaciju prilika u svetu veoma važna ali da je BiH kao članica Saveta bezbednosti imala određenu ulogu u UN-u i dala je svoj doprinos koji nije bio adekvatan očekivanjima.

Na kraju je potcrtao da će Ban Ki Munu kazati da su upravo problemi koji su nastali konstituiranjem BiH i dalje prisutni, kao i da je verovatno rano priznanje BiH od strane UN-a bio razlog krvavog rata.
XS
SM
MD
LG