Dostupni linkovi

Mediji: Slovenski i hrvatski stručnjaci u potrazi za rešenjem "Ljubljanske banke"


Kako navode slovenski mediji, danas bi se trebali prvi put sastati France Arhar i Zdravko Rogić, financijski stručnjaci koje su dvije vlade zadužile da razmotre problem i predlože moguće rješenje. Arhar je u Bruxellesu u razgovoru s novinarima rekao da je prijedlog o imenovanju takvih stručnjaka došao s hrvatske strane te da mandat slovenskog eksperta Arhara, nekadašnjeg guvernera središnje banke, traje do kraja ove godine, što je dovoljno vremena da se stvari riješe.

A slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk za Jutarnji je list izjavio kako bi se cijela priča oko duga štedišama Ljubljanske banke riješila kada bi na hrvatsko tržište pustila Nova Ljubljanska banka. Kad banka ne bi bila blokirana godinama i kad joj ne bi bio prisilno zatvoren račun, ti bi štediše davno bili isplaćeni, rekao je Volk. Na pitanje misli li da bi hrvatski građani doista toj slovenskoj banci ponovno dali novac nakon lošeg iskustva, odgovara - apsolutno da.

Rješavanje problema oko Ljubljanske banke slovenska je strana prije nekoliko tjedana postavila kao uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, a konkretno traži da hrvatska Vlada povuče punomoć za podnošenje tužbi protiv Ljubljanske banke koje su podignule Privredna i Zagrebačka banka.
XS
SM
MD
LG