Dostupni linkovi

Komšić: Ukidanje nadležnosti Vojvodine je nova "jogurt revolucija"


Politikolog Jovan Komšić izjavio je da odluka Ustavnog suda o ukidanju dela nadležnosti Autonomnoj pokrajini Vojvodini simbolički podseća na institucionalno rušenje vojvođanske autonomije 1988. godine, koje je počelo takođe u julu, paljenjem Ustava iz 1974. godine, a završilo se jogurt revolucijom.

Komšić je izjavio novosadskom Dnevniku da je u mišljenju Ustavnog suda prevagnula ideja komandno-administrativne države nad modernom idejom države javnog servisa.

Ta simbolika veoma je interesantna, –istakao je Komšić.

"Čak i ako sudije Ustavnog suda na nju nisu računale – oni su se ipak više od dve decenije kasnije ubacili u tu vertikalu političkog razmišljanja o centralizovanoj Srbiji koja ne trpi život, odnosno ne trpi istorijom i životom uslovljene razlike i identitetske posebnosti, već želi da poravanava društvo i ustrojava hijerehijsko-komandnu strukturu u kojoj se država isključivo vezuje za nedemokratsku ideju svekolikog gospodara naših interesa", istakao je on.

Prema njegovim rečima, ako je od 2000. godine učinjen neki korak napred u odnosu na Miloševićev period, to bi značilo ponovo dva koraka nazad u interpretaciji države, što bi bilo destruktivno i za Vojvodinu i za Srbiju.

On je rekao da je tumačenje Ustavnog suda neustavno da teritoriju Vojvodine čine istorijske regije Srem, Banat i Bačka paradoksalno.

Uz opasku da takvu notornu činjenicu ni političko nasilje ne može dovesti u pitanje, Komšić je istakao da je to "najogoljeniji primer sunovrata logike u interpretaciji države, koja suspenduje istoriju, kulturu i sam život".
XS
SM
MD
LG