Dostupni linkovi

Samaras: Grčka izlazi iz recesije za 18 meseci


Grčki premijer Andonis Samaras obećao je da će izvući zemlju iz recesije za 18 meseci, uprkos prognozama da će ekonomija te države ove godine opasti sedam odsto

Samaras je, takođe, naglasio da će "što pre bude moguće" sa međunarodnim kreditorima pokušati da sklopi sporazum koji će za dve godine, odnosno do 2016. godine produžiti rok za smanjenje troškova i reforme, što je ključni uslov da Grčka dobije neophodne zajmove iz inostranstva.

Zahtev za produženje rokova ne pozdravljaju evropske vlade, a grčki kreditori su više nego ogorčeni zbog odlaganja i neispunjavanja obećanja u Atini.

Premijer Grčke je poslanicima iz svoje konzervativne Nove demokratije rekao da njegova mesec dana stara koaliciona vlada mora da demonstrira da poštuje i može da primeni obaveze iz paketa pomoći.

Grčki premijer je istakao da bi ekonomija zemlje u ovoj godini mogla da opadne više od sedam odsto, čime bi ukupni pad u poslednjih pet godina bio 20 odsto.

On je, međutim, utvrdio da vlada može da vrati Grčku na stazu rasta "početkom 2014. godine".

Samaras je, takođe, rekao da su "neodgovorni" strani političari koji javno govore da će grčki program mera štednje propasti, navodeći da su oni upravo ti koji "čine šta mogu da (Grčka) propadne".

Predstavnici EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) počeli su inspekciju grčkog programa štednje, razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva finansija. Očekuje se i da predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ove nedelje poseti Atinu i razgovara sa Samarasom.
XS
SM
MD
LG