Dostupni linkovi

Slovenski parlament raspisuje predsjedničke izbore


Slovenski parlament trebao bi raspisati izbore za predsjednika države, pete od kako je Slovenija stekla samostalnost. Odluku o raspisivanju izbora s izbornim rokovima potpisat će predsjednik parlamenta Gregor Virant koji je već najavio da će izbori biti zakazani za početak studenoga.

Kao vjerojatni datum spominje se nedjelja 4. studenoga. Izbori se inače moraju održati najkasnije 15 dana prije isteka petogodišnjeg mandata sadašnjeg predsjednika Danila Türka koji završava krajem prosinca. Türk se na ovim izborima ponovno kandidira za svoj drugi mandat, a analitičari vjeruju da će biti potreban i drugi izborni krug, tri tjedna nakon prvoga.

Uz Türka, kandidature su najavili i bivši predsjednik vlade Borut Pahor, te nekadašnji ministar školstva Milan Zver koji je trenutačno zastupnik u Europskom parlamentu.

Zverov izbor poduprle su stranke desnog centra, Türk se kandidira uz potpise potpore građana, dok je kandidaturu Pahora podržala stranka Socijalnih demokrata (SD) koju je do prije mjesec dana vodio.

Još nije jasno hoće li na izborima sudjelovati i čelnik nacionalista Zmago Jelinčič koji je kandidaturu najprije neformalno najavljivao, a nedavno izjavio da od nje odustaje.
XS
SM
MD
LG