Dostupni linkovi

Prognoza EBRD: Srbija najlošija u regiji 2012. godine


Privreda Srbije pokazuje veći broj slabosti i glavni rizici dolaze od krize evrozone i ponovnog rasta inflacije, ocenjuje se u sinoć objavljenom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - Regionalni ekonomski izgledi.

EBRD je u julskom izveštaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Srbije u 2012. godini na minimalnih 0,1 odsto, ali je procena rasta u 2013. snižena sa majskih 2,6 na 1,7 odsto.

Kako se navodi u izveštaju EBRD, ekonomskoj nesigurnosti u Srbiji doprinela je i domaća politika u vreme izborne kampanje i posle izbora.

Glavni izazovi za novu Vladu Srbije biće dovođenje fiskalnog deficita pod kontrolu i smanjenje javnog duga, ocenila je EBRD i podsetila da je Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom.

Negativni uticaj krize u evrozoni na evropske zemlje u tranziciji širi se ka istoku i, dok su Srednja i Jugoistočna Evropa već osetile usporavanje rasta, pad cena robe zbog smanjenja tražnje počeo je da pogađa Rusiju i druge izvoznike.

Poslednje prognoze EBRD predviđaju oštar pad ekonomskog rasta u regionu u 2012. sa prošlogodišnjih 4,6 procenata na 2,7 odsto.

Skromno povećanje rasta BDP na 3,2 odsto očekuje se 2013. godine.

U izveštaju se dodaje da je EBRD pre dva meseca prognozirala da će rast 2012. biti 3,2 odsto, a 2013. godini 3,7 procenata.

Region Jugoistočne Evrope koji obuhvata Albaniju, BiH, Bugarsku, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Rumuniju, posebno je ranjiv na promene u evrozoni, ocenjuje se u izveštaju.

Prognoza prosečne stope rasta u tom regionu ove godine smanjena je sa jedan na 0,7 odsto, dok se 2013. očekuje blago povećanje rasta na 1,7 odsto, 0,7 procentnih poena manje od majske procene.

Srbija je sa prognoziranom stopom rasta od 0,1 odsto 2012. godine na poslednjem mestu u regionu.
XS
SM
MD
LG