Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Al-Asad još ima vremena za prenos vlasti



Državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton rekla je noćas da režim predsjednika Sirije Bašar al-Asada još ima vremena za prenos vlasti.

"Smatramo da nije kasno da režim al-Asada počne da planira prenos vlasti koji će omogućiti da se nađe način da se okonča nasilje", rekla je Klinton tokom konferencije za novinare, dodavši da se "tempo događaja ubrzava u Siriji".

Posljednjih nekoliko sedmica SAD su insistirale da sirijski šef države "mora da ode" i da ne treba da učestvuju u prenosu vlasti.

Državna sekretarka je upozorila da borci sirijske opozicije "sve bolje organizovani, zauzimaju važnije dijelove teritorije".

Opozicija "treba da bude spremna da počne rad na prelaznoj vladi. Ona mora da zaštiti prava svih u Siriji, svih grupa... Ona mora da zaštiti biološko i hemijsko oružje koje (je sada) u posjedu sirijskog režima", upozorila je Klinton.

Pobunjenici su u utorak optužili režim da je premjestio hemijsko oružje kraj granice. Damask je ranije zaprijetio da će ga upotrebiti u slučaju "vanjske agresije".
XS
SM
MD
LG