Dostupni linkovi

Tadić sa Banom o svom planu za Kosovo


Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić u ponedeljak je u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom u Beogradu ukazao na važnost rešavnja za Kosovo i podsetio na svoj plan od četiri tačke.

"Problem Kosova i Metohije zahteva kompromise svih strana i mora biti rešen kroz dijalog na visokom nivou - polazeći od Rezolucije 1244". rekao je Tadić, saopštio je DS.

U razgovoru sa Banom, Tadić je ukazao na važnost dijaloga kao načina rešavanja svih gorućih pitanja i u tom smislu je, kako se navodi, "u postojećem deficitu konkretnih predloga za rešavanje pitanja Kosova aktuelizovao i svoj plan od četiri tačke".

"Plan od četiri tačke ističe četiri centralna problema, a to su pitanje posebnog statusa za sever Kosova, garancije za Srbe koji žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, status najvažnijih srpskih crkava i manastira i srpske srednjovekovne kulturne baštine, kao i pitanje imovine građana i Republike Srbije na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Tadić je ocenio da je jedini način za iznalaženje kompromisnog i dugoročnog rešenja za pitanje Kosova da se reše ova četiri goruća problema.
XS
SM
MD
LG