Dostupni linkovi

Ban: Pomirenje najvažnija poruka za čitav region


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je u ponedeljak u Beogradu da će Srbija imati veliku odgovornost kao predsedavajuća Generalnom skupštinom UN, jer ta funkcija podrazumeva izdizanje iznad nacionalnih interesa i bavljenje pitanjima od globalnog značaja.

"Vuk Jeremić će, kao i prethodni predsedavajući Generalnom skupštinom UN imati ogromnu odgovornost da se bavi globalnim pitanjima. On ima ogromnu odgovornost... kako da se izdigne iznad nacionalnih interesa i nađe zajedničko tlo i vizionarske odgovore za najteža globalna pitanja", rekao je Ban novinarima posle razgovora sa Jeremićem.

Generalni sekretar UN je podsetio da su Srbija i ceo region Zapadnog Balkana prošli kroz dramatične promene i dodao da danas "aktivno doprinose međunarodnom miru i stabilnosti".

Ban je ukazao da je njegova najvažnija poruka liderima u regionu da promovišu saradnju i pomirenje.

"Ovo je suštinski, ne samo za domaću stabilnost, već i preduslov da ceo region uđe u EU. UN su snažno posvećene u podršci regionu da postignu taj cilj", poručio je generalni sekretar.

"Ovaj region očajnički treba pomirenje, a to uključuje priznanje pritužbi drugih ljudi i činjenje kompromisa", dodao je on. Ban je istakao da je Srbija daleko odmakla na putu pomirenja sa susedima i ukazao da je potrebno da i dalje ide u tom pravcu.

"I tokom ove posete uverio sam se da je Srbija posvećena zajedničkom radu na otvorenim pitanjima i prosperitetu", dodao je.
XS
SM
MD
LG