Dostupni linkovi

Jeremić: Srbija će predsedavati UN na fer način


Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je u ponedeljak da će Srbija predsedavati Generalnom skupštinom UN na fer način, poštujući pravila koja nisu naročito povoljna za secesionističke teritorije poput Kosova.

"Srbija će predsedavati GS UN na fer način poštujući povelju UN, sve procedure i pravila. Kada je reč o pokušaju učlanjenja (u UN) teritorija oko kojih postoji nesaglasnost kada je reč o njihovom suverenitetu, mislim da ta pravila nisu naročito povoljna za njih, što je slučaj i Kosova", rekao je Jeremić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, Jeremić je istakao da je nacionalna pozicija Srbije više nego jasno zacrtana Ustavom i podrazumeva borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

"To je naša ustavna, politička, moralna i istorijska obaveza i uveren sam da će i buduća vlada nastaviti tu politiku. Očekujemo od svih međunarodnih činilaca da poštuju, ako ne Ustav Srbije, onda rezoluciju 1244 i povelju UN", kazao je Jeremić.

Generalni sekretar Ban Ki Mun naglasio je da je najvažnije da strane sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom jer se samo tako može uspostaviti pomirenje u regionu.

"Pomirenje podrazumeva priznavanje pritužbi druge strane i njihovo rešavanje kroz dijalog, kojim se najbolje mogu poboljšati uslovi života običnih ljudi", ocenio je Ban.
XS
SM
MD
LG