Dostupni linkovi

Irak protiv poziva Arapske lige Asadu da mu omoguće odlazak


Irak je danas odbacio poziv Arapske lige sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu da se povuče uz napomenu da o njegovoj sudbini treba da odluči sirijski narod, izjavio je Vladin portparol Ali al Dabag.

"Iračka delegacija izrazila je uzdržanost. Nije uobičajeno da ministarski savjet traži nečiju ostavku. To je isključivo odgovornost sirijskog naroda, a ostali ne bi trebalo da se miješaju", rekao je Dabag.

Ministri vanjskih poslova zemalja Arapske lige danas su sa sastanka u Dohi ponudili Asadu "bezbjedan izlaz" ako se što prije povuče sa vlasti.

Iračka Vlada, kojom dominiraju šiiti, zauzela je umjereniji stav prema krizi u Siriji u poređenju sa sunitskim zemljama iz regiona Persijskog zaliva u uputila poziv da se izvrše reforme, umjesto da Asad odmah podnese ostavku.

Sirija je odmah odbacila poziv Arapske lige i izrazila žaljenje zbog toga što se ova organizacija "spustila na takav nivo" u obraćanju jednoj članici, prenijela je Al Jazeera.

"Ako su arapske zemlje koje su se sastale u Dohi iskrene u želji da zaustave krvoproliće, prestale bi da isporučuju oružje i da šire propagandu", izjavio je portparol sirijske Vlade DŽihad Makdisi.

Arapska liga apelovala je da pobunjenička Slobodna sirijska armija formira prelaznu vladu nacionalnog jedinstva.
XS
SM
MD
LG