Dostupni linkovi

Nebojša Stefanović izabran za predsjednika Skupštine Srbije


Nebojša Stefanović iz SNS izabran je na mesto predsednika Skupštine Srbije. On je poručio da će insistirati na kontroli izvršne vlasti u skladu sa Ustavom.

Za njegov izbor glasala su 142 poslanika, protiv je bilo 48, a uzdržano 15.

Podršku izboru Stefanoviću dali su poslanici stranaka koje će činiti novu vladu - SNS-a, SPS-a, URS-a, SDPS-a Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina. Protiv je bilo 48 poslanika iz opozicionih DS-a i LDP-a, dok su poslanici DSS bili uzdržani.

Za izbor Stefanovića glasali su i poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, kao i predsedavajući konstitutvnoj sednici Zaharije Trnavčević iz pokreta Bogata Srbija koji se prošle nedelje priključio parlamentarnoj većini.

Ukupno je glasalo 205 poslanika. Glasanje je bilo javno, a obavljeno je prozivanjem.

Stefanović je izjavio je da će njegov cilj u radu biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom. On je dodao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarnizma u Srbiji.

"Prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta", rekao je Stefanović.

Skupština nakon izbora predsjednika prelazi na raspravu o izboru potpredsjednika parlamenta, generalnog sekretara kao i članove radnih tijela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
XS
SM
MD
LG