Dostupni linkovi

Ban Ki Mun ponovio da je impresioniran napretkom Crne Gore


Drugog dana posjete Crnoj Gori Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se sa predsjednicima Skupštine Rankom Krivokapićem i Vlade Igorom Lukšićem.Ki Mun je ponovio čestitke Crnoj Gori za ono što je uradila na polju reformi i evropskih integracija

Generalni sekretar UN-a čestitao je Crnoj Gori početak pregovora o članstvu u EU i konstatovao da je država ostvarila ogroman uspjeh od obnove nezavisnosti.

Kako je saopšteno iz Lukšićevog kabineta, Ki Mun je kazao da je impresioniran postignutim napretkom u Crnoj Gori, unaprijeđenim stanjem ljudskih prava i jasno iskazanom voljom za saradnjom sa susjedima.

Lukšić je zahvalio generalnom sekretaru UN na posjeti koja, kako je ocijenio, predstavlja važan signal da je postignut napredak u cijelom regionu.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora posvećen i pouzdan član Ujedinjenih nacija, i da će i u narednom periodu biti nastavljena saradnja kroz programe UN-a i podršku Crne Gore mirovnim misijama pod pokroviteljstvom te svjetske organizacije.

Ban Ki-Mun i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić razgovarali su o ulozi koju Parlament ima u osnaživanju ljudskih prava kao i o većoj zastupljenosti žena u politici. Krivokapić je upoznao generalnog sekretara UN-a sa obavezom koju je uveo novi izborni zakon a koji se odnosi na zastupljenost žena na izbornim listama političkih partija od 30 odsto

Generalni sekretar UN u međuvremnu je već doputovao u Beograd gdje ga je dočekao šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić. Prije Podgorice posjetio je Sloveniju i Hrvatsku , a iz Srbije putuje na Kosovo, potom Makedoniju i BIH.
XS
SM
MD
LG