Dostupni linkovi

Arapska liga Asadu nudi siguran izlaz iz Sirije


Arapska liga ponudila sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu “bezbjedan izlazak” iz zemlje u trenutku kada pobunjenici tvrde da je opozicija "na vratima pobjede".

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi pozvao je Asada da odmah podnese ostavku, a njegovoj porodici ponudio bezbjedan izlazak iz Sirije.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi kazao da Sirija odbacuje poziv Arapske lige upućen predsjedniku Bašaru al-Asadu da preda vlast, ističući da se ta odluka "isključivo tiče sirijskog naroda".

Arapska liga je obećala i 100 miliona dolara za Sirijce koji su bježeći od nasilja u zemlji potražili sklonište u Iraku, Libanu, Turskoj ili Jordanu.

Sirija neće koristiti hemijsko ili bilo koje drugo nekonvencionalno oružje osim u slučaju "strane agresije", saopštio je danas portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi.

"Bilo kakva zaliha hemijskog oružja koja možda postoji, neće nikad, ikad, biti iskorišćena protiv sirijskog naroda", rekao je Makdisi i dodao da u slučaju stranog napada "generali odlučivati kada i kako ćemo ga koristiti".

Režimske snage napale su juče pobunjenike u Damasku. Asad je, u svom prvom obraćanju naciji nakon bombaškog napada u kojem je poginuo ministar odbrane, naložio načelniku generalštaba da "nastavi ofanzivu protiv terorista".

S druge strane, Sirijski nacionalni savjet je saopštio da su žestoke borbe u gradovima širom Sirije znak da se opozicija nalazi "na vratima pobede".

"Ono što se dešava u Damasku i Alepu i drugim sirijskim gradovima proteklih dana ključan je korak u uspostavljanju nove faze u istoriji naše zemlje, kao i regiona", rekao je portparol tog saveta Džordž Sabra, preneo AFP.

Sirijske snage bezbednosti su danas išle od kuće do kuće u Damasku razvaljujući vrata, tražeći pobunjenike koji stoje iza sukoba koji su prošle sedmice potresli prijestonicu.

Državna televizija prikazala je snimke predgradja "očišćenih" od pobunjenika, a aktivisti su objavili video snimke na kojima se vide muškarci kako nose različite vojne uniforme i bejzbol kape, sugerišući da je prije reč o paravojsci nego o redovnoj vojsci, naveo je AP.

Turska je danas opozvala svog konzula iz grada Alepa, saopštio je zvaničnik ministarstva vanjskih poslova poslije borbi između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika u blizini sjedišta obaveštajne službe u gradu.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je Adnan Kečeci prešao danas u Tursku i da će imati konsultacije o situaciji u Siriji ne elaborirajući da li će se on vratiti, istakao je Rojters. Turska je već povukla osoblje iz svoje ambasade u Damasku.
XS
SM
MD
LG