Dostupni linkovi

Svjedok: Mladić je prijetio EUFOR-u nakon pada Srebrenice


Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, bivši pripadnik Holandskog bataljona UNPROFOR-a Eelco Koster posvjedočio je da je optuženi poslije pada Srebrenice u julu 1995. zaprijetio da će UNPROFOR “biti u nevolji” ako se usprotivi odvođenju Bošnjaka iz Srebrenice.

Nekadašnji poručnik Koster izjavio je da se sa Mladićem sreo 12. jula u blizini baze UNPROFOR-a u Potočarima, gdje su utočište pred Vojskom Republike Srpske (VRS) potražile hiljade izbjeglica iz Srebrenice.

Po riječima holandskog oficira, Mladić mu je rekao da će započeti odvođenje civila. Na Kosterovu primjedbu da komandant UNPROFOR-a Thom Karremans za to ne zna, Mladić je uzvratio da ga “ne interesuje vaš komandant”.

Na dodatni protest, Mladić je Kosteru zaprijetio da će “biti u nevolji ako mu se suprotstavi”.

Tužioci su u sudnici prikazali snimak dijela tog razgovora, tokom kojeg je Mladić kazao i da će u autobuse biti uvedeni “svi koji to žele”.

Nedugo zatim, po Kosterovim riječima, VRS je bošnjačke žene, djecu i starce počeo da uvodi u autobuse, prethodno ih razdvojivši od vojno sposobnih muškaraca, koji su odvedeni u obližnju “bijelu kuću”.

Svjedok je rekao da je uspio da spriječi razdvajanje jednog 15 godina starog dječaka od njegove majke, te negirao da su holandski vojnici pomagali u odvajanju bošnjačkih muškaraca.

Ratko Mladić, u to vrijeme komandant VRS-a, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzeo tu enklavu.

Mladića optužnica tereti i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Sljedeći svjedok na suđenju Mladiću biće saslušan 21. augusta, poslije ljetne pauze u radu suda.
XS
SM
MD
LG