Dostupni linkovi

Slovenija:Rješenje za Ljubljansku banku uslov za ratifikacija hrvatskog ugovora


Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je danas da je rješenje pitanja Ljubljanske banke preduslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma u slovenačkom parlamentu, dok hrvatska ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić smatra da ta dva pitanja treba razdvojiti.

Erjavec je naveo da se može dogoditi da, ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, slovenački parlament ne želi da ratifikuje pristupni sporazum, za šta je potrebna dvotrećinska većina.

"Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU i da ratifikujemo pristupni sporazum, a preduslov za to je da riješimo pitanje Ljubljanske banke u skladu sa obavezama koje je Hrvatska preuzela pri zatvaranju pregovora u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala", rekao je Erjavec prije početka sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Briselu.

On tvrdi da je Hrvatska u poglavlju Sloboda kretanja kapitala preuzela obavezu da se pitanje hrvatskih štediša Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije bivše Jugoslavije.

"Taj problem je nastao zbog raspada Jugoslavije. Bez toga, on ne bi ni postojao i stoga je to tipično pitanje za sukcesiju", objasnio je Erjavec.

On je napomenuo da, ako to pitanje bude riješeno, već sjutradan u slovenačkom parlamentu može da počne postupak ratifikacije. Erjavec je izrazio uvjerenje da će to pitanje biti riješeno u međusobnom dijalogu.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec najavio je ranije da postoji realna mogućnost da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u EU ako Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.

Zagreb potražuje oko 545 miliona tadašnjih njemačkih maraka koje su devizne štediše prenijele na domaće banke, a sada dvije hrvatske banke sudskim procesima pokušavaju doći do tog novca.
XS
SM
MD
LG