Dostupni linkovi

Ubica iz Denvera danas na prvom saslušanju


Džejms Holms, osumnjičeni za ubistvo 12 osoba u napadu u bioskopu u Koloradu, pojaviće se danas na sudu, gdje će ga na prvom saslušanju zastupati branilac po službenoj dužnosti.

Vjerovatno će biti optužen za prvostepeno ubistvo, a ukoliko bude osuđen, može dobiti i smrtnu kaznu, koja je legalna u toj američkoj državi, prenio je CNN.

To će biti njegovo prvo pojavljivanje u javnosti poslije ubistava u predgrađu Denvera, Aurori, za vrijeme premijerne projekcije novog filma o Betmenu. U napadu je poginulo 12 osoba, a 58 je povrijeđeno. Još 17 povrijeđenih i dalje je u bolnici, a osam u kritičnom stanju.

Holms je uhapšen odmah poslije napada, koji je mjesecima planirao. Za sobom je ostavio stan pun eksplozivnih naprava, za čije demontiranje je specijalnim policijskim timovima bilo potrebno više sati.

Policija još nije utvrdila motiv ubistava. Portparol policije Frenk Fania izjavio je sinoć za CNN da Holms nije sarađivao sa istražiteljima i da je tražio advokata.

Slučaj je dodijeljen okružnom javnom braniocu Džejmsu O'Konoru.

Očekuje se da će Holmsova porodica danas dati saopštenje, u prvom javnom obraćanju od tragedije.

Holms je mjesecima prije napada kupovao oružje i municiju, koja mu je dostavljana poštom na kućnu adresu. Univerzitet Kolorado Denver, gdje je prošle godine upisao studije neurologije, ispituje da li je Holms primio neke od navodnih pošiljki dok je radio kao asistent istraživanja u medicinskom kampu Anšuc u Aurori.

Predsjednik SAD Barak Obama posjetio je u nedjelju preživjele i porodice onih koji su poginuli.

Broj žrtava bi vjerovatno bio i veći, da se Holmsu nije zaglavila automatska puška, koja ima okvir za 100 metaka i može da ispali 50 do 60 metaka u minuti.
XS
SM
MD
LG