Dostupni linkovi

Broj žrtava bombaških napada u Iraku popeo se na 82


Najmanje 82 osobe su poginule, a više od 150 je ranjeno u seriji oružanih i bombaških napada u Iraku, potvrdila je policija.

Zvanično je prebrojano devet napada, dok pojedini izvori navode da je ukupno na severu Iraka i u Bagdadu bilo čak 26 napada.

Najsmrtonosniji napad bio je u gradu Tadžiju, gde je poginulo 28 ljudi, u eksploziji automobila ispred vladine kancelarije za izdavanje dokumenata u Bagdadu ubijeno je 14, a u napadu na jednu vojnu bazu 13 ljudi.

Bombaški i oružani napadi zabeleženi su i u Sadiji, Kan Beni Sadu, Kirkuku, Tuz Kurmatu i Dibisu, koji se nalaze severno od prestonice, naveo je AFP.

U eksploziji više automobila bombi čija su meta bile vojne i policijske patrole u Kirkuku, Tuz Kurmatu i Dibisu poginulo je najmanje pet, a ranjeno 20 ljudi.

Naoružani ljudi napali su vojne i policijske punktove u Sadiji i Kan Beni Sadu u nemirnoj proviniciji Dijala, usmrtivši dva vojnika i jednog policajca i ranivši četiri pripadnika snaga bezbednosti.

Ogranak Al Kaide u Iraku, Islamska država Irak, saopštila je juče da će početi sa napadima na sudije i tužioce i pomoći svojim pripadnicima da pobegnu iz iračkih zatvora.

Irački zvaničnici Al Kaidu u toj državi smatraju daleko slabijom nego na njenom vrhuncu 2006. i 2007, ali je ona i dalje sposobna za organizovanje većih napada širom zemlje.

Početkom meseca, u eksploziji kamiona bombe na prepunoj pijaci južno od Bagdada, za koju je okrivljena Al Kaida, poginulo je 25 ljudi.
XS
SM
MD
LG