Dostupni linkovi

Euro na najnižoj razini od 2000. godine


Euro se jutros na londonskom valutnom tržištu spustio sve do 94,41 jena, što je njegova najniža razina od novembra 2000. godine.

U 7.03 po londonskom, odnosno 8.03 po srednjeevropskom vremenu, eurom se u Londonu trgovalo po 94,47 jena, što je jedan posto manje od razine na kojoj je u petak završio trgovanje u New Yorku.

U odnosu na dolar, euro je izgubio 0,5 posto i spustio se na 1,2093 dolara, što je njegova najniža razina u više od dvije godine, odnosno od juna 2010., javlja Bloomberg.

Japanska valuta skočila je i prema dolaru, i to 0,5 posto, te je dotaknula 78,09 jena, što je njezina najviša cijena prema američkoj valuti od 4. juna ove godine.

Jen je u protekla tri mjeseca u odnosu na devet valuta razvijenih zemalja koje prate Bloomberg Correlation-Weighted indeksi uzletio 8,8 posto, dok je dolar skočio 4,1 posto.

Euro se ni u ovoj statistici nije dobro proveo - u odnosu na devet konkurentskih valuta stropoštao se 4,1 posto.

Kengo Suzuki iz Mizuho Securitiesa je izjavio kako očekuje da će jen i dalje ostati snažan u odnosu na druge važne valute, i to kao "najmanje loš izbor".

Suzuki je upozorio i da "euru ne ponestaje katalizatora za prodaju", a najnoviji katalizatori dolaze iz problemima pogođene Španije čiji je prinos na 10-godišnje obveznice dosegnuo 7,368 posto, najvišu razinu od nastanka eurozone, prenosi business.hr.

Španija će u utorak "odraditi" aukciju tromjesečnih i šestomjesečnih trezorskih zapisa koja će itekako utjecati na buduće kretanje zajedničke valute eurozone, a ako bude uspješna mogla bi euru donijeti itekako potrebno olakšanje.
XS
SM
MD
LG