Dostupni linkovi

Poljska i ruska crkva mire narode


Ruska pravoslavna crkva i Katolička biskupska konferencija Poljske pripremile su zajedničku deklaraciju o pomirenju dva naroda koja će biti potpisana 17. avgusta u Varšavi.

Posle tri godine usaglašavanja teksta, deklaraciju će potpisati ruski patrijarh Kiril i poljski nadbiskup Jožefa Mihalika.

Potpisivanju u kraljevskom dvoru prisustvovaće i predsednik Poljske Bronislav Komorovski. Tekst će biti objavljen tek dva sata pre potpisivanja.

Nezvanično se saznaje da deklaracija poziva dva "slovenska susedna naroda" da jedan drugom oproste krivicu, nepravdu i svako zlo, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Katolički biskupi Poljske, kako je saopšteno, žele "početak nove etape u složenoj zajedničkoj istoriji" sa Rusijom. Biskupska konferencija Poljske je sličan dokument, pod naslovom "Opraštamo i molimo za oproštaj", potpisala 1965. sa Biskupskom konferencijom Nemačke. Želja dveju strana je bila okončanje loše istorije ta dva naroda.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril je pre desetak dana prvi put posetio Katin kod Smolensk gde su u avionskoj nesreći poginuli predsednik i politički i vojni vrh Poljske. Patrijarh je mesto nesreće nazvao "strašnim simbolom naše zajedničke tragedije".

U Katinu su tokom Drugog svetskog rata streljane hiljade poljskih oficira i intelektualaca, a u vreme staljinizma i hiljade Rusa.
XS
SM
MD
LG