Dostupni linkovi

Od početka sukoba u Siriji preko 19.000 žrtava


Više od 19.000 ljudi poginulo je u Siriji od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, novi je bilans žrtava, koji je u nedelju saopštila Sirijska opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Prema podacima Opservatorije, čije je sedište u Londonu, od 19.106 poginulih, 13.296 čine civili, 4.861 pripadnici regularne sirijske vojske, a među dezerterima je poginulo 949 ljudi.

Aktivisti su saopštili da su u Damasku i Alepu od nedelje nastavljene žestoke borbe između sirijskih pobunjenika i regularne vojske koja pokušava da preuzme kontrolu nad više kvartova u ta dva grada.

U Damasku se najžešće borbe vode u kvartu Barze, a u centru grada, gde ima sve više pripadnika bezbednosnih snaga, čula se jedna ekspolozija. I Opservatorija je saopštila da se u Barzeu vode najžešće borbe, kao i da su trupe lojalne predsedniku Bašaru Al Asadu na taj kvart krenule tenkovima.

U Alepu na severu zemlje vojska je krenula u ofanzivu u pokušaju da zauzme kvart Salahedine, koji je za sada pod kontrolom Slobodne sirijske vojske.

"Teške borbe vode se od zore", rekao je agenciji Frans pres jedan aktivista, i dodao da Slobodna sirijska vojska pod kontrolom između ostalog drži kvartove Sakhur, Hanano i Saif al-Davla.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG