Dostupni linkovi

Slijepčević: Ustavni sud nije umanjio prava Vojvodine


Ustavni sud Srbije (US S) svojom odlukom nije ni proširio niti umanjio prava AP Vojvodine već je ocenio koje su odredbe osporenog Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine neustavne, tvrdi predsednik tog suda Dragiša Slijepčević.

On je rekao da je "pomalo zabrinjavajuće da oni koji se predstavljaju kao pravni eksperti ne uvažavaju činjenicu da procedura pred Ustavnim sudom nije nimalo jednostavna i da se odluke ne mogu pripremiti i doneti preko noći".

"Kada je reč o Vojvodini, odluka je rađena četiri meseca, a pre toga su održane tri pripremne sednice i dve javne rasprave. Tom odlukom nije određeno šta su granice vojvođanske autonomije. Ustavni sud nije ni proširio niti umanjio prava AP Vojvodine, već je, saglasno važećem Ustavu, ocenio da li su i u kojoj meri pojedine odredbe osporenog Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine neustavne", ističe Slijepčević.

Ustavni sud Srbije ocenio je nedavno kao neustavne 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, usvojio žalbe 318 neizabranih sudija i tužilaca, proglasio neustavnim funkciju zamenika predsednika Vlade i mesto predsednika Srbije na čelu Nacionalnog saveta za infrastrukturu.

Slijepčević je odbacio ocene da su ove odluke "tempirane" da budu donete pred formiranje nove vlade, dodajući da u vreme kada su one bile pripremljene za glasanje "nije se moglo ni naslutiti kako će izgledati nova vlada".

"Ni u podsvesti nismo mogli da imamo saznanja da će baš u trenutku donošenja ovih odluka biti promenjena vlast. Naprotiv, sve je ukazivalo na to da će vlast i dalje biti u rukama onih koji su je imali pre parlamentarnih i predsedničkih izbora", kazao je on za "Politiku".
XS
SM
MD
LG