Dostupni linkovi

Vlaović: VAC većinski vlasnik Dnevnika


Medijska grupa "VAC" je i dalje vlasnik 55 odsto akcija novosadskog lista "Dnevnik", kaže direktor "Dnevnik Vojvodina presa" Dušan Vlaović.

On je rekao i da ne zna šta nemačka kompanija namerava da učini sa svojim udelom.

"Dnevnik Vojvodina pres" je preduzeće u kojem, pored "Vacove" "Medijagrupe Balkan", manjinski vlasnički udeo od 45 odsto ima akcionarsko društvo "Dnevnik holding" čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

Vlaović je u izjavi Tanjugu podsetio da je "VAC" u oktobru 2010. ponudio da svoje akcije, pod određenim uslovima, pokloni zaposlenima u "Dnevniku", ali da je, kako kaže, "Dnevnik holding" odbio takav predlog pozivajući se na pravo preče kupovine.

"Kod nas se u Srbiji neke stvari brkaju. Ako je nešto moje vlasništvo, ne može neko drugi da kontroliše kome ja mogu da poklonim svoju svojinu. 'Dnevnik' je institucija koja je važna za Vojvodinu i postavlja se pitanje zašto će opet neko da digne dreku ako VAC proda svoj udeo, a sprečio je da se akcije poklone zaposlenima", kaže Vlaović.

U javnosti se pitanje vlasništva u novosadskom "Dnevniku" ponovo pokrenulo nakon što je obelodanjeno da je VAC, u okviru svoje strategije povlačenja iz Srbije, prodao udeo u listu "Politika" "Ist medija grupi", registrovanoj u Moskvi.

Medijska udruženja i pojedine stranke protestovali su zbog ovog transfera vlasništva ističući da je ono izvedeno na netransparentan način i da su stvarni novi suvlasnici "Politike" ljudi iz političkog miljea.
XS
SM
MD
LG