Dostupni linkovi

U Srbiji skoro 10.000 dece ima jedan obrok dnevno u narodnim kuhinjama


Usluge narodnih kuhinja u Srbiji trenutno koristi više od 31.000 građana, od čega je 9.940 dece, svi oni dobijaju po jedan obrok dnevno, pet dana u nedelji, a neki od njih za vikend jedu samo ako im ostane od prethodnih dana.

U 73 opštine u zemlji Crveni krst Srbije (CKS) ima narodne kuhinje, a država je za njihov rad ove godine izdvojila 360 miliona dinara, plus 200 miliona za lanč-pakete hrane i higijene, rečeno je Tanjugu u CKS.

Svaki korisnik narodne kuhinje dobija po jedan topli obrok dnevno, pet dana u nedeliji, a istraživanja koja su nedavno rađena pokazuju da je taj obrok bio jedini tokom dana za 70 odsto korisnika.

Predsednik CKS Dragan Radovanović rekao je Tanjugu da su narodne kuhinje jedan od prioritetnih programa u toj organizaciji, koji se realizuje više od 20 godina, kao i da su poslednjih godina obezbeđena sredstva za veći broj njihovih korisnika.

"Sada smo došli do brojke koja prelazi 30.000 korisnika, u 70 sredina u Srbiji. Taj program je veoma značajan, jer predstavlja jedini obrok koji naši korisnici imaju u toku dana i praktično su životno zavisni od toga", podvukao je Radovanović.

Kako je precizirao, u 73 sredine u Srbiji gde su otvorene narodne kuhinje, ima 31.400 korisnika, od čega je 9.940 dece do 18 godina, a 5.500 mlađe od 14 godina.
XS
SM
MD
LG