Dostupni linkovi

Japan: Istraga zbog mogućeg prikrivanja nivoa radijacije u Fukušimi


Vlasti Japana ispitaće da li je od radnika u Fukušimi traženo da stave olovo oko detektora za radijaciju da bi očitavane vrednosti bile u granicama dozvoljenih.

List "Asahi šinmun" objavio je danas da je jedan od direktora firme Build-Up, podizvođača vlasnika centrale TEPKO, rekao radnicima da prekriju kontrolne dozimetre kada rade u delovima centrale sa visokom radijacijom. Dozimetri mogu da se okače kao bedževi ili nose kao spravice veličine smartfona i služe za otkrivanje i merenje radijacije.

Devet radnika je nosilo olovne pločice oko dozimetara kada je to od njih zatražio direktor, javio je javni emiter NHK citirajući predsednika firme podizvođača.

Po japanskom zakonu godišnja izloženost radijaciji ne sme da pređe 50 miliservera za radnike u nuklernim centralama tokom normalnih aktivnosti.

Pokrivanje dozimetara olovom davalo je podatke o manjim dozama radijacije što je omogućavalo podizvođaču da nastavi da radi u delovima centrale gde je bila veća radijacija od dozvoljene za rad.

Razorni zemljotres i cunami oštetili su 11. marta 2011. sistem za hlađenje centrale Fukušima što je dovelo do topljenja jegra tri od četiri njena reaktora i ispuštanja velike količine radijacije u vazduh i more.

Predstavnik TEPKA je rekao Rojtersu da je kompanija znala, preko drugog podizvođača, da je Build-Up napravio olovne omotače, ali da oni navodno nikada nisu bili korišćeni u oštećenoj nuklearnoj centrali.
XS
SM
MD
LG