Dostupni linkovi

Turska bez iračke nafte zbog eksplozije


U podmetnutoj eksploziji koja se dogodila u noći na subotu oštećen je iračko-turski naftovod na jugoistoku Turske i prekinuta je opskrba iračkom naftom.

Eksplozija naftovoda koji irački grad Kirkuk (na sjeveru) povezuje s turskom lukom Ceyhan-Yumurtalik (na jugu) dogodila se u pokrajini Mardin, uz granicu sa Sirijom, izjavio je guverner Mardina Turhan Ayvaz, ocijenivši da je riječ o sabotaži. Nitko nije stradao. Vatrogasne ekipe su na mjestu događaja.

Naftovod Kirkuk-Yumurtalik česta je meta napada koji se pripisuju kurdskim pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK). Zadnji napad dogodio se u travnju i uzrokovao je višednevni prekid u opskrbi iračkom naftom. Naftovod je dug 970 km, a u turskoj luci Ceyhan-Yumurtalik na Sredozemnom moru sirova nafta se ukrcava na tankere koji ih dopremaju na svjetska tržišta.

PKK koji Ankara i mnoge zemlje svijeta smatraju terorističkom organizacijom, već 27 godina vodi borbu za autonomiju jugoistoka i istoka Turske, gdje su većinsko stanovništvo Kurdi. Kurdski sukob odnio je više od 45.000 žrtava, po podacima turske vojske.
XS
SM
MD
LG