Dostupni linkovi

SAD oplakuju žrtve masakra u Denveru


Stotine ljudi sudjelovale u bdijenju za žrtve jučerašnjeg pokolja u kinu u četvrti Aurora u Denveru, u saveznoj američkoj državi Colorado. Diljem SAD-a odlukom američkog predsjednika Baracka Obame, zastave su spuštene na pola koplja.

Objavljen je identitet osumnjičenog za napad u kinu. To je James Holmes, student neurologije, koji je usprkos izvrsnim ocjenama, odustao od doktorata koji je pripremao. Policija ga do sada nije imala evidentiranog zbog problematičnog ponašanja. Oružje je kupio legalno u protekla dva mjeseca, putem interneta kupio je više od 6.000 komada streljiva, pola za automatsku pušku, a pola za pištolj.

Na premijeri film o Batmanu Vitez tame: Povratak upao je u kino i ubio 12 osoba, a ranio 58. U bolnicama je zadržano 30 osoba, a 11 ih je u kritičnom stanju. Naoružanog osumnjičenika, koji je nosio pancirnu košulju, policija je uhitila na stražnjem parkiralištu. Napadač se nije opirao i nije se pokušao boriti. Obojio je kosu u crveno i predstavio se kao "Jocker" (negativac iz niza filmova o Batmanu), izjavio je jedan policajac.

Policija je za danas odgodila ulaz u stan osumnjičenog Holmesa. To je vrlo složen sigurnosni problem. Prema dostupnim fotografijama, unutra je sve puno eksploziva i izgleda kao bomba koja čeka aktivaciju, izjavio je šef policije Dan Oates.

James Homes izaći će pred sud u Denveru u ponedjeljak. Događaj je ponovo potaknuo raspravu o legalnosti nošenja oružja u SAD-u.
XS
SM
MD
LG