Dostupni linkovi

Požar se širi kroz miniranu šumu istočno od Srebrenice


Niski šumski požar u brdima istočno od Srebrenice širi se kroz zaostala minska polja koja, kao i nepristupačan teren, onemogućavaju sprečavanje širenja vatre, izjavio je Srni dežurni operativac u Štabu Civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić.

"Može se reći da gori površina zemlje, opale borove iglice i površinske žile drveća, što izaziva gusti dim koji se vezuje za nebo", rekao je Mustafić.

On je istakao da se procenjuje da je požar zahvatio oko 50 hektara borove šume u široj zaštitnoj zoni izvorišta lekovitih voda Gubera.

Mustafić kaže da su vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva "Drina" zaustavili širenje požara na područja koja nisu minirana i da trenutno prate stanje, jer se požar širi miniranom šumom, što onemogućava njegovo gašenje.

"Stalno se prati stanje na terenu i plašimo se pojave vetra. Ako se požar proširi na područje koje nije minirano preduzećemo mere sprečavanja njegovog širenja, jer se bez kiše ili aviona ne može ugasiti zbog nepristupačnosti terena i mina", istakao je Mustafić.

Prema njegovim rečima, nema opasnosti po ljude i naseljena mesta od ovog požara, ali se strahuje da vetar ne ubrza njegovo širenje i izazove plamen, odnosno njegovo prerastanje u visoki šumski požar, što bi izazvalo nesagledive posledice.
XS
SM
MD
LG