Dostupni linkovi

Agencija EU odobrila prvu gensku terapiju


Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je gensku terapiju, prvu odobrenu u Evropskoj uniji. saopšteno je u petak iz te agencije.

Kako se navodi u saopštenju, terapija Glibera (Glybera), koju je razvila holandska kompanija "UniQure", treba da bude odobrena u Evropi za lečenje izuzetno retke bolesti nemogućnosti varenja masti.

Terapija podrazumeva da se u pacijenta ubaci gen koji stvara protein za razbijanje masti. Nedostatak enzima lipoproteinska lipaza pogađa jednu do dve osobe na milion ljudi. Genska terapija je eksperimentalna tehnika kojom se pokušava lečenje bolesti zamenom gena koji ne funksioniše. Nikada nije odobrena u SAD, a Kina je prva zemlja koja je odobrila tu vrstu terapije za lečenje raka, 2003. godine.

U toj terapiji postoji rizik da bi ubacivanje gena na pogrešno mesto mogao da izazove rak ili da bi imunološki sistem mogao da napadne novi gen.

EMA je prethodno tri puta odbijala da odobri terapiju Glibera, ali ju je ponovo razmotrila na zahtev Evropske komisije. Portparolka Agencije EU Monika Bensteter izjavila je da je genska terapija namenjena pacijentima kojima druge vrste lečenja ne pomažu.
XS
SM
MD
LG