Dostupni linkovi

Prodaja "Politike" - biznis triler


Protest radnika "Politike", foto: Ognjen Zorić
Protest radnika "Politike", foto: Ognjen Zorić
Lavini vesti i reakcija koje ne prestaju da stižu nakon što je objavljeno da je prodat udeo od 50 odsto koji je nemački VAC imao u vlasništvu „Politike“, priključila se i ona da su zaposleni te medijske kuće, uglavnom iz sektora štampe, izašli na ulice.

Protest su, kažu, inicrale nesiplaćene zarade, ali „veo tajne“ oko toga ko je novi vlasnik kompanije za koju rade.



U međuvremenu i sa zvaničnih adresa stižu zahtevi da se javno kaže ko je novi suvlasnik „Politike“, čiju je polovina kupila ovdašnjoj, ali i ruskoj javnosti do sada nepoznata „Ist media grupa“, sa sedištem u Moskvi. Brojne reakcije, barem za sada, nisu rezultirale otkrivanjem novih saznanja o novim suvlasnicima lista, niti kako je njegova prodaja obavljena, ali se zato misterija koja prati slučaj, pokazala kao „plodno tle“ za međustranačka prepucavanja i razmirice, pre svega na relaciji Srpska napredna stranka – Demokratska stranka.

„Čitava stvar je preneta na teren političke borbe i stranačkih prepucavanja, što nas ostavlja samo kao pione i objekte nekih političkih utakmica i biznis natezanja“, primećuje dugogodišnji urednik Politike, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, ocenivši situaciju kao veoma lošu.

U međuvremenu su, nakon brojnih optužbi, obe partije, uz još nekoliko stranaka, tražile da se prodaja Politike istraži. Ovom pozivu, priključio se i mandatar za sastav buduće Vlade Srbije i aktuelni ministar policije, Ivica Dačić.

Sve stranke su rekle da traže da se ispitaju ovi navodi, i DS i SNS i LDP, i ja se pridružujem tim zahtevima. Mislim da je veoma važno znati ko je u vlasničkoj strukturi medija, ne samo Politike nego i drugih medija. Bitno je da to tačno znamo i da li se kroz vlasničku strukturu ostvaruje uticaj na uređivačku politiku“, rekao je Dačić.

Faul demokratije

Urednicima Politike, u prodaji VAC-ovog udela, najviše smeta netransparentnost koja ju je pratila, iako se slažu da su prodaje medija nešto što se događa i što samo po sebi, ako se radi u zakonskim okvirima i bez tajni, nije sporno. Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević, u komentaru objavljeno u tom listu, istakao je da bi javnost morala da zna ko je novi suvlasnik lista, dodavši da će se on "na jedan način ponašati ako javnost zna za njega, a na drugi ako ga ne poznaje".

Novinar Boško Jakšić, istovremeno upozorava da netransparentnost prodaje dela Politike, može imati posledice čiji su dometi dalji od tog lista – na stanje medija u Srbiji uopšte, pa i na put zemlje ka Evropi.
Zgrada "Politike" u Beogradu
Zgrada "Politike" u Beogradu

„U ovom biznis – trileru, ili ovoj fantomskoj kupovini, poprilično nervira elementarni nedostatak transparentnosti o kojoj se inače toliko priča. Nedostatak transparentnosti u medijima je jedan ozbiljan faul demokratije i mislim da može da ima čak ozbiljne posledice i na naše putovanja ka Evropskoj uniji. Zašto neko ko je legitimni kupac, ne kaže da je kupio Politiku? Da je njegov interes profit ili da je njegov interes kombinacija profita i političkog ili poslovnog uticaja, sve ono što se podrazumeva i što može da bude legitimno... Sama činjenica da je to urađeno nekim mračnim koridorima, na relaciji Beograd – Moskva i ko zna koje su još adrese upletene u sve to, izaziva sumnju da se radi o nekim zlim namerama“, ocenio je Jakšić.

Oslobađanje medija političkih stega, bilo je obećanje koje se tokom predizborne kampanje često čulo. Lider SPS-a Ivica Dačić je, govoreći o slučaju Politike, još jednom ponovio da je namera Vlade koju formira da se prestane sa uticajem na medije.

„Već sam rekao da je orijentacija nove Vlade Srbije da se u potpunosti lišimo svih pritisaka koji postoje na medije i da država treba da prestane da o medijima razmišlja kao o plenu“, rekao je Dačić, ali je novinar Boško Jakšić uzdržan sa poverenjem u takva obećanja, dodavši da će slučaj Politika biti prvi, pravi test za vladajuću većinu koja se formira.

„Nova vlast, koja se još konstituiše kao vlada, ima priliku da pokaže, insistirajući na tome da se istraži ko je kupac Politike, da hoće da uradi ono što je obećavala i u predizbornoj kampanji i posle nje ili će već na prvom koraku pokazati da se ponaša kao što je to bilo i do sada, drugim rečima, da nikakvih promena, barem u medijskoj sferi neće biti“, zaključuje Jakšić
XS
SM
MD
LG