Dostupni linkovi

Stotine tisuća Španjolaca na ulicama protiv mjera štednje


Više stotina tisuća ljudi preplavilo je sinoć središte Madrida odlučno se protiveći novim mjerama štednje španjolske vlade, povećanju PDV-a i rezanju proračuna koji pogađa zaposlenike u javnom sektoru i nezaposlene. Pred kraj prosvjednog okupljanja izbili su izgredi pa je specijalna policija palicama i gumenim mecima pokušala rastjerati sudionike. Šest osoba je lakše ozlijeđeno a sedam je uhićeno, javila je policija.

Ruke u zrak, ovo je prepad, izvikivali su prosvjednici koji su se okupili nekoliko sati ranije, polagano šetajući u povorci glavnim prometnicama, preuzimajući slogan što se prometnuo u poziv na ujedinjenje prosvjednika koji sve češće izlaze na ulicu otkako je vlada 11. srpnja najavila mjere kojima kani uštedjeti 65 milijarda eura. Sindikati su pozvali na prosvjede u 80 gradova, pod geslom Žele uništiti zemlju. Moramo ih spriječiti.

Nove mjere otežavaju ionako teško stanje u Španjolskoj koja je u recesiji i ima čak 25 posto nezaposlenih. Vlada štednjom želi postaviti javne financije na noge: planirana ušteda od 27,3 milijarde eura u 2012. nije dovoljna i Bruxelles traži drakonske uvjete u zamjenu za pomoć španjolskim bankama i odgodu do 2014. da zemlja smanji javni deficit ispod 3 posto. Desničarski premijer Mariano Rajoy, koji je odustao od svojih obećanja, odlučio je sada povisiti PDV, što bi do 2014. trebalo donijeti 22 milijarde eura.

Pogledajte

Kako crnogorski poslanici podnose poskupljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG