Dostupni linkovi

Stotine tisuća Španjolaca na ulicama protiv mjera štednje


Više stotina tisuća ljudi preplavilo je sinoć središte Madrida odlučno se protiveći novim mjerama štednje španjolske vlade, povećanju PDV-a i rezanju proračuna koji pogađa zaposlenike u javnom sektoru i nezaposlene. Pred kraj prosvjednog okupljanja izbili su izgredi pa je specijalna policija palicama i gumenim mecima pokušala rastjerati sudionike. Šest osoba je lakše ozlijeđeno a sedam je uhićeno, javila je policija.

Ruke u zrak, ovo je prepad, izvikivali su prosvjednici koji su se okupili nekoliko sati ranije, polagano šetajući u povorci glavnim prometnicama, preuzimajući slogan što se prometnuo u poziv na ujedinjenje prosvjednika koji sve češće izlaze na ulicu otkako je vlada 11. srpnja najavila mjere kojima kani uštedjeti 65 milijarda eura. Sindikati su pozvali na prosvjede u 80 gradova, pod geslom Žele uništiti zemlju. Moramo ih spriječiti.

Nove mjere otežavaju ionako teško stanje u Španjolskoj koja je u recesiji i ima čak 25 posto nezaposlenih. Vlada štednjom želi postaviti javne financije na noge: planirana ušteda od 27,3 milijarde eura u 2012. nije dovoljna i Bruxelles traži drakonske uvjete u zamjenu za pomoć španjolskim bankama i odgodu do 2014. da zemlja smanji javni deficit ispod 3 posto. Desničarski premijer Mariano Rajoy, koji je odustao od svojih obećanja, odlučio je sada povisiti PDV, što bi do 2014. trebalo donijeti 22 milijarde eura.
XS
SM
MD
LG